Meteen naar de inhoud

Uit evenwicht

We zoeken allemaal naar een bepaald evenwicht; Tussen wat je te doen staat en wat je aankunt. Tussen wat energie geeft en wat energie kost. Of tussen wat je verlangt en wat haalbaar is. Inspanning en ontspanning.

Op het moment dat de balans te ver doorslaat naar één kant is het evenwicht zoek. Dat lijkt me logisch. Vanuit dat perspectief ben je vaak niet meer in staat om gezonde, zorgvuldige keuzes te maken. Je ziet het gewoon niet meer vanuit de positie waarin je je bevindt. Je maakt er een verhaal van dat niet klopt.

Een coach helpt je door vragen te stellen, opdrachten te geven en soms ook door gewoon stil te zijn. De balans kan gaan herstellen als je inzicht krijgt in wat je echt denkt en voelt, in wat je energie kost of juist oplevert. Of in wat je verlangt en wat haalbaar is. In het verhaal dat je ervan gemaakt hebt. Dat proces heet bewustwording, en het heeft alles te maken met het herkennen van wie je bent, wie je bent geworden en wie je wilt zijn. Oftewel in jouw eigen keuzes en antwoorden.

Tijd voor reflectie

Als de omgeving je irriteert of triggert... als je last van jezelf of van anderen of van je lijf gaat krijgen... als je gezondheid, relaties, werk of tijdsbesteding teveel spanning en frustratie gaan oproepen.... dan wordt het tijd.

Tijd om signalen serieus te gaan nemen. Tijd om er iets aan te gaan doen. Vroeg of laat kom je er achter dat er een grens bereikt is. Dat dit niet is wat je wilt of wat je voor ogen had. Dat je energie weglekt. Vaak is dat ook het moment dat je klachten gaat krijgen.

Door stil te (durven) staan bij jezelf en bij wat er binnenin jezelf zoal gaande is, kun je er de vinger op gaan leggen. Vanuit het inzicht dat dan ontstaat kun je -bewust- andere keuzes gaan maken en een eerste stap zetten. Die kan bestaan uit het voor jezelf gaan schrijven of tekenen, en daarmee reflecteren op wat er al dan niet gebeurt in jezelf en buiten jezelf.

Soms is lichaamsbeweging of massage een goede eerste stap om een overbelast brein of een emotionele disbalans te herstellen.

En soms is een goed gesprek verhelderend.

Door balans tussen inspanning en ontspanning in lichaam èn geest, herstellen je zenuwstelsel en je hormoonstelsel zich weer. Daardoor kun je beter luisteren naar je lichaam, naar je geest, en naar je gevoel. Je drijfveren worden weer helder. Je "weet" weer wat je echt wilt, en wat je te doen staat. Van daaruit kun je nieuwe doelen gaan stellen, bakens gaan verzetten en lijnen gaan uitzetten.

Als professioneel coach help ik je bij het ontwikkelen van je reflectievermogen. Na een coachingstraject ben je in staat beter naar jezelf en anderen te kijken en is je keuzevrijheid in gedrag vergroot.

Green Cicerone beschikt over:

  • Ruim 25 jaar ervaring in de gezondheidszorg, zowel regulier als alternatief
  • Expertise in fysiotherapie, manuele therapie,TCM, poliklinische revalidatie, mental coaching, training en supervisie, psychosociale therapie, massage en running-therapie